De Praktyk
Voor kinderen

Voor kinderen

INAYA betekent: Vertel eens……………

Dat is de vraag die ik je zal stellen wanneer je bij mij komt.
Ik ben benieuwd wat je me zou willen of wil vertellen.

Tja, ik weet dat dat soms niet makkelijk is, of dat je eigenlijk niet weet wat er is, of dat eigenlijk anderen iets van je vinden, of zo…..
Nou, ik kan jou vertellen: dat is helemaal oké. Wat we dan samen kunnen doen, is een soort ontdekkingsreis maken om te kijken of er iets te vertellen is.

Er was eens…

… een meisje dat altijd en overal de deur open wilde laten staan: de slaapkamerdeur, de huiskamerdeur, de deur van de klas, de deur van de WC, achterdeur, voordeur, autodeur, noem maar op ….. Nou, je kunt je voorstellen dat dit niet altijd handig is en soms zelfs heel vervelend. Bijvoorbeeld: als het regent, of als het lekker stinkt op de wc. Maar het meisje raakte helemaal in paniek, als de deur tóch dichtging. Ze werd heel boos, stampvoette, schreeuwde en moest later toen ze wat ouder was ook huilen, omdat ze zelf eigenlijk helemaal niet snapte waarom ze zo bang werd, maar het ook niet anders kón. Het gebeurde gewoon.


Toen ze uiteindelijk bij een therapeute kwam, hebben ze samen het achterliggende bijbehorende verhaal kunnen ontdekken. Ze heeft gespeeld, getekend en zo kunnen laten zien waar haar ‘bang zijn’ vandaan komt: Van een heel klein meisje dat gevallen was en het een hele tijd duurde voordat mama bij haar kon komen omdat de deur dicht was, in het slot. En zij kon niet naar mama omdat ze zoveel pijn had dat ze alleen heel hard kon huilen. Het meisje was zo erg in paniek geraakt dat ze nóóóóóóit meer de deur dicht wilde doen. Dat snappen we nu!

Wat we eigenlijk doen, is een kijkje nemen in jouw ‘binnenwereld’. Alles om jou heen noemen we de buitenwereld, aan de buitenkant van jezelf. Bijvoorbeeld: je vriend of vriendin, het huis waar je woont, de bomen, de straat, de lucht, en heel veel meer. Jouw binnenwereld is alles wat ín jezelf is. Je longen, je hart, je spieren, enzovoorts….. én ook jouw hersenen en alles wat jouw hersenen dénken, én ook jouw gevoel, zoals: warmte, kou, schaamte, verdriet, boosheid, blijdschap of pijn……


Misschien is daar nog wel een veel grotere wereld, met veel meer verhalen en gevoelens dan buiten. En die binnenwereld is helemaal van jou alleen. Jouw binnenwereld is uniek, er bestaat geen dezelfde.

Terug naar het meisje. Dit meisje had dus in haar binnenwereld nog steeds het ‘bang’ verhaal. Door het later nog eens te spelen, voelde ze nogmaals het verdriet en het bang zijn, bij alles wat er gebeurd was. Na een paar keer merkte ze dat het anders voelde en werd ze zichzelf bewust dat het een verhaal van ‘toen’ was en ze nu niet meer bang hoefde te zijn. Ze kon nu prima zélf de deur openmaken, wanneer deze dicht was. Ze moest wel even oefenen in ‘dichte deuren’, maar dat ging na een tijdje prima.