
Regressietherapie
Regressietherapie is een vorm van psychotherapie, met als uitgangspunt dat de huidige ervaren klachten en problemen een oorsprong hebben in het verleden.
Het zijn symptomen van een oorspronkelijke ervaring. Omdat die ervaring nog onverwerkt is, noemen we dit een trauma.
Klachten zijn een soort zichtbaar topje van de ijsberg. Deze kunnen zich laten zien als lichamelijke klachten, emotioneel niet in balans voelen, of bijvoorbeeld als belemmerende patronen in je leven.
Regressietherapie helpt je inzicht te krijgen en bij de verwerking ervan.
Daardoor ontstaat ruimte voor meer helpende, wenselijke, gezonde gedachten, gedrag en gevoelens. En is jouw levenskracht in potentie weer beschikbaar om zelf regie over jouw eigen leven te nemen.
Regressie
Regressie betekent letterlijk ‘teruggang, terugwerking’. Dit ervaren we van nature, bijvoorbeeld de gedachte of de herinnering van een liedje, geur, foto of een andere gedachte die ons herinnert aan een eerder moment in ons leven. Tijdens het teruggaan in zo’n herinnering kunnen allerlei gevoelens evenals emoties weer in je bewustzijn komen.
Ze hebben een invloed op je huidig leven.
Doordat we werken in de verschillende deelgebieden van het leven, te weten: vorige levens, conceptie, zwangerschap, geboorte en het huidige leven met het innerlijk kind, kunnen we als het ware een ‘rode draad’ (levensthema’s) ontdekken, die door al deze levensgebieden rijgt.
Reïncarnatie
Reïncarnatie ofwel wedergeboorte, is de overtuiging dat de ziel na het overlijden opnieuw in een nieuw menselijk lichaam geboren wordt. We werken in deze therapie dan ook met ‘vorige levens’ .
Je hoeft, om de therapie te volgen, hier niet in te geloven. Je kunt het zien als een metafoor, beeldspraak, voor je huidige klachten evenals problemen.
Trauma betekent letterlijk ‘wond’.
Deze kan heel divers zijn in vorm, grootte.
Een psychisch trauma kan ontstaan wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken of hangen bijvoorbeeld in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. Je hebt dan een wond in je ziel, die hulp nodig heeft om te helen. Trauma is het littekenweefsel dat je minder flexibel maakt. Je verhardt en verstart, voelt minder en bent defensiever. Vergelijk het met een wond na een lichamelijk trauma.
Het trauma is niet wát je overkomt: het is wat er mét jou, in je binnenwereld, gebeurt als resultaat van wat jou is overkomen. Wat je aan de buitenwereld laat zien is de manier waarop het jou lukt hiermee te leven.


Regressietherapie voor kinderen
kinderen kunnen een gebeurtenis van zichzelf of van anderen, heel anders beleven dan een volwassene, waardoor niet altijd gezien wordt hoe indrukwekkend een ervaring voor een kind is. Een kind is in zo een situatie meesterlijk in het ontwikkelen van zogenoemde overlevings strategieën, zoals ontzettend druk zijn, weinig praten, heel moe zijn, pijn hebben, lichamelijke klachten aangeven…….. Het getraumatiseerde kind doet dit allemaal, onbewust, om de situatie te kunnen doorstaan of met het overgebleven gevoel om te kunnen gaan. heel knap dus!